Pyrénées de cirque      Pirineos de circo      Pirineus de circ

Enregistrer au format PDF

Camins de Creació - Viatge de llarg recorregut

Toutes les versions de cet article : [català] [Español] [français]

Per Cesc Martínez (periodista, Zirkolika)

Afirma Juliette Beaume, sòcia i referent de circ que o ! a La Central del Circ de Barcelona, que “un espectacle circense sol tenir llarga vida”. Aquesta característica particular fa que necessiti una mena de suport que no sempre es troba en els circuits purament comercials. El llarg període de creació sovint demana un acompanyament acurat i adequat. I és precisament per a
això pel que està dissenyat el dispositiu Camins de Creació de circ que o !

Des de la fabrique de creació La Grainerie de Balma (Tolosa de Llenguadoc), cap de fila del projecte circ que o !, Jean-Marc Broqua , diu que “l’important és la
diversitat de propostes amb les quals s’implica Camins de Creació”. I hi afegeix : “Una de les idees de circ que o ! és facilitar les relacions entre infraestructures aprofitant un entorn geogràfic comú, que són els Pirineus. En aquest sentit, el dispositiu Camins de Creació es beneficia de la presència, en aquest marc territorial, de nuclis una mica perifèrics, com Tolosa o Barcelona, que són autèntiques capitals del circ, amb una bona quantitat d’infraestructures que participen en el projecte. Això li dóna molta visibilitat.” En la mateixa línia, Juliette Beaume afirma : “La regla del joc era que les diversescompanyies fessin una residència a l’altra banda de la frontera. No sempre ha estat possible, però la majoria han fet una estada en un altre territori, encara que no fos a l’estranger”.

L’intercanvi, per a Broqua, fa que els artistes s’hagin d’enfrontar a diversos públics, i subratlla la vinculació al marc geogràfic, que esdevé una xarxa que permet la circulació de propostes artístiques i de coneixement, i per tant impulsa la creació. (Sortint una mica de tema, explica que la programació de Circ en Transhumància, l’aparador de circ que o !, sense tenir-ho per objectiu, pot començar a influir en festivals internacionals de dins i de fora de l’àmbit pirinenc.) Broqua es mira cada dispositiu en relació emb el complex de circ que o !, i destaca aquests dos eixos : “Territori i canvi de cultura del sector ; això vol dir integrar en l’art els aspectes de gestió i negociació amb el sector públic, perquè el diner públic és necessari, i tenir en compte la lògica social i econòmica.” Per això, a l’hora d’escollir els projectes que han de rebre l’ajut de circ que o !, es té en compte “la qualitat, que és la barreja de talent i tècnica, i la disponibilitat de desenvolupar una part de la creació a fora del propi territori”. Camins de Creació se situa just al centre de les accions : “Volem consolidar projectes. Per això és molt important estimar els temps de creació i tenir propostes de futur.”

Juliette Beaume parla d’aquest procés de selecció referint-s’hi com un “debat serè i de confiança mútua” en què “totes les decisions s’han pres amb fonament”. “Cada centre implicat coneixia de més a prop alguns dels projectes, i per a La Central ha estat molt positiu tenir l’oportunitat de valorar projectes d’altres territoris i fer el seguiment dels seleccionats. També és positiu donar suport a propostes d’aquí sabent que tenen un ressò fora del nostre territori.” Així mateix, emfasitza la importància de l’àmbit geogràfic transpirinenc, i pel que fa a la diversitat estètica de les propostes, fa la següent acotació : “Tots els projectes s’inscriuen en el que s’anomena circ contemporani. Tots, també, eren de companyies o artistes en vies de consolidació.” Jean-Marc Broqua en diu “projectes avançats, que van més enllà de la forma curta del número”, per a la qual cosa, afirma, “cal un treball complex i infraestructures”.

Però i els artistes, què en diuen ? Segons Fabrizio Giannini, component de la companyia “eia”, el més destacable és “el suport logístic, en forma de residències artístiques, i l’aportació econòmica a la producció”. Però tot seguit entra en detall : “Camins de Creació ens ha permés desenvolupar la nostra creació en diferents llocs d’Europa, la qual cosa ens ha aportat moltes ocasions de confrontació amb altres companyies i artistes de formació diferent de la nostra. També hem tingut la possibilitat de presentar etapes de treball en els diversos centres de creació i ha sigut molt enriquidor veure les respostes del públic de cada lloc. El públic és fonamental per a la nostra creació i sense aquest dispositiu el nostre espectacle no seria el que és.”

Descarregar el PDF Aquí


Graphisme : Creadores de Ocio Crédits photos : la Grainerie, APCC, Poussière d’Image, Fanette Bruel, Guillaume Gouache, Eva Ferres.

Extranet | | Plan du site | Suivre la vie du site RSS 2.0 | Agenda