Pyrénées de cirque      Pirineos de circo      Pirineus de circ

Enregistrer au format PDF

Camins Emergents - L’accelerador d’experiència

Toutes les versions de cet article : [Español] [français] [français]

Per Cesc Martínez, Zirkolika

El dispositiu Camins Emergents no és només una xarxa transpirinenca de difusió d’espectacles de petit format ; és una autèntica màquina d’experiència. Com que està dirigit a artistes que treballen en un número, i que per tant es troben en una fase de creació inicial, el resultat és un creixement artístic indiscutible. Asvin López Etxarri, de la companyia Estropicio (Catalunya), explica que l’experiència de participar en la darrera edició ha estat excepcional, i ho fa extensiu a artistes d’altres grups : “Ens ha servit molt. I no només ho dic jo, tots els artistes que he conegut pensen igual. Amb alguns hem fet pinya, com per exemple amb la gent de La Main S’affaire (França). En total hi havia cinc companyies espanyoles i cinc de franceses, ens hem fet amics i és un luxe treballar amb amics, compartir experiències i ajudar-se, comparat amb l’individualisme que hi ha en altres sectors.” En aquest sentit, destaca el paper de centres de creació com La Grainerie, a Tolosa de Llenguadoc.

En detall, el creixement artístic s’explica pel mecanisme de Camins Emergents. El contacte inicial de les companyies amb més de vint programadors situa els artistes en un ambient estimulant i un mercat dinàmic. De sobte, s’han d’encarar amb certs aspectes de la professió que no s’havien imaginat mai. Asvin López ho explica així : “De cop ens vam trobar en la tessitura d’haver de vendre el número, donar la targeta... El dispositiu et prepara per saber fer aquestes tasques i portar l’administració de la companyia. En un any ens han contractat a molts llocs. Hem après a fer contactes i a utilitzar-los.”

El cas d’Estropicio és un exemple claríssim de fins a quin punt Camins Emergents ajuda els artistes a professionalitzar-se. “Jo fa quatre anys que faig trapezi, però abans de la trobada de Fraga, ni tan sols havia muntat mai l’estructura per al número, imagina’t si estàvem verdes ! A Fraga, a part dels programadors, també hi van portar tècnics que ens van ensenyar a muntar. Això va molt bé perquè, quan arribes a un poble on no coneixes ningú, ho tens més clar ; muntes o revises l’estructura i pots actuar amb seguretat.” En un sol any, les companyies que van ser seleccionades en aquesta convocatòria de Camins Emergents han treballat a molts llocs. Han après la diferència entre actuar en una festa major o en un festival de circ, en què el públic sap què vol veure. Han estat en ciutats i en pobles de set habitants on han hagut de fer el número per a 40 veïns de la zona. Han hagut de muntar les seves estructures en places de ciment i de terra, en espais tancats i teatres. “El primer feed-back el vam tenir a Fraga, ara farà un any. Allà també hi havia companys que havien participat en edicions anteriors de Camins Emergents i que et donen tranquil·litat. Després, la diferència de públic, si és més experimentat o menys, si aplaudeix a cada moment o s’espera que hagis acabat, com sol passar a França, et canvia la manera d’actuar, però no la proposta. Tot això ens ha donat una experiència que, d’una altra manera, hauríem trigat molt més d’un any a tenir.”

Pel que fa a la relació amb els programadors, López diu que “va molt bé haver estat junts a Fraga”, perquè això ajuda a entendre’s entre artistes i gestors. A més, explica, va molt bé haver tingut un contacte, encara que sigui mínim, amb la persona que et contractarà i que et rebrà en una localitat que no coneixes. Tot plegat, permet que en aquests moments, la companyia Estropicio pugui preparar un espectacle llarg, “que requereix ocupar-se de la producció, pensar en la música, la il·luminació...” amb sòlides perspectives d’èxit.

Descarregar el PDF Aquí


Graphisme : Creadores de Ocio Crédits photos : la Grainerie, APCC, Poussière d’Image, Fanette Bruel, Guillaume Gouache, Eva Ferres.

Extranet | | Plan du site | Suivre la vie du site RSS 2.0 | Agenda