Pyrénées de cirque      Pirineos de circo      Pirineus de circ

Enregistrer au format PDF

L’Aragó, enclavament estratègic dels Pirineus

Toutes les versions de cet article : [català] [Español] [français]

Per Cesc Martínez, Zirkolika

La convocatòria de Circ en Transhumància a la ciutat aragonesa de Jaca, del 29 de setembre al 2 d’octubre, representa la culminació d’un procés de tres anys de Circ que o ! En aquests dies es concentren els treballs de formació realitzats sota el paraigua d’aquest projecte transpirinenc, així com una selecció de les companyies i artistes que han configurat els dispositius Camins Emergents i Camins de Creació. Com a tercer àmbit del festival, també s’han programat unes trobades professionals per valorar el recorregut d’aquests tres anys amb tots els socis. Aquestes trobades, que se celebraran al Palau de Congressos de la ciutat, també serviran per fer una projecció sobre el futur del projecte, en el període 2012-2013, en el qual s’incorporaran nous socis i s’ampliarà, d’aquesta manera, el territori d’actuació, que comprendrà la totalitat dels Pirineus : Navarra, Aquitània (País Basc francès) i País Basc.

En l’apartat de formació, les escoles Lido (Toulouse) i Rogelio Rivel (Barcelona) presentaran els seus espectacles dels alumnes de segon curs en una carpa, però també es podrà veure l’espectacle Kaosmos, resultat del curs de direcció d’espectacles de circ organitzat per l’Associación de Malabaristas de Zaragoza (AMZ). Es tracta, segons explica Mario Cosculluela, representant de l’AMZ (sòcia de Circ que o !) i director tècnic del festival de Jaca, d’un “entremès performàtic en què cada alumne del curs ha dirigit una escena i s’ha posat en conjunt enllaçant un treball amb un altre “. Com a fil conductor, “cada alumne ha treballat un referent de la història del circ o de les arts escèniques”. L’AMZ ha ofert formació contínua durant tres anys sobre diversos aspectes relacionats amb el circ. En el seu moment, aquesta formació va ser ideada per abastar diferents disciplines i donar recorregut a futurs artistes, i encara que aquests cursos no sempre han estat vinculats a Circ que o !, sí que han representat una acció més que s’ha beneficiat del projecte. Per Cosculluela, “és molt enriquidor treballar amb equips interdisciplinaris i interterritorials, s’exporten i importen idees i maneres de fer”, i considera que la trobada de Jaca és “un esdeveniment potent perquè es munta carpa i hi ha espectacles als carrers” . Subratlla el fet que hi hagi artistes de tots els territoris participants de banda i banda de la frontera, “i la programació és intensa”, conclou.

Toron Blues en Jaca, Circ en Transhumància 2010 © La Grainerie

A més dels espectacles relacionats amb la formació i les trobades professionals, la intensa programació a què es refereix Cosculluela es completa amb onze números seleccionats del dispositiu Camins Emergents, onze companyies que en els últims anys han passat per la trobada de Fraga i que han rebut l’ajut de Circ que o !, els muntatges Larsen, de la companyia 220 Vols (Midi-Pyrénées), i Capas, de la companyia eia (Barcelona), tots dos pertanyents al dispositiu Camins de Creació, i les produccions Cíclicus (Barcelona) i Circumstàncies (15è Circ d’Hivern de Nou Barris, Barcelona).

El director artístic d’aquest festival, Miguel Ollés, president d’Animahú (entitat establerta a Osca, sòcia de circ que o ! i dedicada a la producció i gestió d’esdeveniments d’aquest tipus, a més de treballar el circ social i la formació) parla de l’alt nivell de les propostes que han rebut ajuts del projecte europeu i defensa la qualitat de la programació de Jaca : “Dels 40-50 números que es presenten anualment per a la trobada de Fraga, es trien uns 13-15 espectacles que entren en el circuit de Camins Emergents. Fraga, en l’àmbit de la creació, és com una mena de fira en la qual els programadors vénen a veure els espectacles ; Jaca, en canvi, és el colofó del treball de tres anys i s’hi programa una selecció de tot plegat." Però Circ en Transhumància, com a dispositiu dedicat a la difusió, no es queda només a Jaca. Com el seu nom indica, a través d’aquest operatiu els espectacles de circ que o ! han estat programats, per citar solament els esdeveniments més recents, a Saragossa, en les festes de la Mercè de Barcelona o, properament, a l’octubre, a Tolosa de Llenguadoc, entre altres ciutats. I com que Animahú és una entitat dedicada també a la difusió, Ollés destaca accions paral·leles com els festivals Jacetania Circus de Villanúa, a final de juliol, o la programació a Osca capital, cites a les quals circ que o ! acostuma a fer la seva aportació.

I tot i així, per Jaca, aquest és un esdeveniment estratègic. Teresa Lacasta, tècnica de cultura de l’Ajuntament, que també és soci del projecte, afirma : “La importància que se li va donar des del primer moment és molta. Els treballs en xarxa, però també presencials, entre els diversos socis de França i d’Espanya són molt enriquidors. Després per a nosaltres també hi ha el projecte estratègic de desenvolupament del circ com a llenguatge escènic innovador i poder donar valor a aquest llenguatge. A Jaca hi ha una associació de creació recent que es dedica al circ. Dediquem bastant pressupost a les arts escèniques i pensem que el circ també s’ha d’incloure en aquesta programació. “ Per aquest motiu, Jaca també ha acollit espectacles de Camins Emergents i tallers de formació en escoles, a més dels programats en aquest esdeveniment concret. “Participar a circ que o ! és molt interessant des de diversos punts de vista “, afirma. “Per a una ciutat turística com la nostra, poder tenir un festival d’aquesta magnitud a final de setembre i principi d’octubre és un factor de dinamització important, a més de la possibilitat que ofereix per aprofitar determinades infraestructures i part del patrimoni de la ciutat. És beneficiós en tots els sentits. “

Descarregar el PDF Aquí


Graphisme : Creadores de Ocio Crédits photos : la Grainerie, APCC, Poussière d’Image, Fanette Bruel, Guillaume Gouache, Eva Ferres.

Extranet | | Plan du site | Suivre la vie du site RSS 2.0 | Agenda